Logo Garage AD

Verkeerd getankt, wat nu?

.

Verkeerd getankt, wat nu?

Gepubliceerd op 21/10/2019

Print Afdrukken

De verkeerde brandstof tanken tijdens uw verlof, het gebeurt vaker dan u denkt. Maar wat als het u overkomt?

Verkeerd getankt, wat nu?

Wie vakantie zegt, zegt andere rijomstandigheden, tanken in onbekende tanksstations,... Denk daar de vermoeidheid van de lange ritten of de spanning door de files bij en de kans is reël dat u zich van brandstof vergist. En zeker als u met een huurauto rijdt die u niet kent.

Vertrouw ook niet op de kleur van het tankpistool, die kan nl. verschillen van land tot land. Ook de vreemde taal kan voor verwarring zorgen. Diesel is in Frankrijk gazole of gasoil en gasoleo in Spanje. Maar gasolina in het Spaans betekent dan weer benzine.

Benzine in een dieseltank

Dit is de meest voorkomende vergissing. Het omgekeerde is zo goed als onmogelijk, vermits de opening van benzinereservoir te klein is voor het pistool van een dieselpomp.

Benzine in een dieseltank kan de motor ernstig beschadigen. Diesel heeft immers een lubrificerende werking op de stukken van de injectiepomp. Benzine daarentegen heeft deze eigenschap niet en kan daardoor de beschermingslaag van het injectiesysteem kan vernietigen.

Wat moet u doen?

Start uw wagen niet als u uw vergissing opgemerkt hebt, zelfs niet bij een kleine hoeveelheid. Laat uw tank zo snel mogelijk leegpompen en vul ze met diesel.

Als u toch verderrijdt, zult u dit snel merken aan de motor. Zet u onmiddellijk aan de kant van de weg en bel een professionele pechverhelper. In België kunt u natuurlijk beroep doen op uw AD Garage garage.

Andere tips

Verkeerd getankt, wat nu?

21/10/2019

De verkeerde brandstof tanken tijdens uw verlof, het gebeurt vaker dan u denkt. Maar wat als het u overkomt? Wie vakantie zegt, zegt andere rijomstandigheden, tanken in onbekende tanksstations,… Denk daar de vermoeidheid van de lange ritten of de spanning door de files bij en de kans is reël dat u zich van brandstof vergist. […]

Tijd voor winterbanden

21/10/2019

Waarom winterbanden installeren? Winterse weeromstandigheden verplichten u om uw rijstijl aan te passen. Maar toch volstaat dit niet altijd. Winterbanden verhogen uw veiligheid. Waarom? Winterbanden blijven soepel op lage temperatuur. Ze garanderen dan ook een onberispelijk comfort en weggedrag. De veiligheidssystemen waarmee de meeste auto’s tegenwoordig zijn uitgerust (ABS, ESP, antislipsystemen … ) werken duidelijk […]

Pneus hiver : pensez-y!

21/10/2019

Chaussez votre voiture pour l’hiver ! Les précipitations hivernales influencent fortement votre manière de conduire. Mais adapter votre style de conduite ne suffira pas toujours. Équiper votre voiture de pneus hiver augmente votre sécurité. Pourquoi ? Ils conservent leur élasticité, et donc leur réactivité, lors de basses températures. Ils vous offrent une tenue de route […]

Alle handige tips

    Newsflash

    Newsflash

    Ontvang ons nieuws & handige tips